Čokoláda "strong" + bylinný čaj z hořkého melounu
Popis
FUNKČNÍ POTRAVINA + BYLINNÝ ČAJ
Čokoládu s hořkým melounem (4) lze považovat za funkční potravinu (1), (2), která svými vlastnostmi (složením, působením a specifickými funkcemi) přispívá:
k pozitivnímu ovlivnění fyzického a duševního stavu; k posílení biologických obranných mechanismů; k ochraně před metabolickým syndromem (5) (specifickým onemocněním); k podpoře organismu při rekonvalescenci a k optimalizaci využití energie (například při sportu).
OBSAH BALENÍ a SLOŽENÍ Čokolády (20)
čokoláda čistá "native" (bez posypu), 1x tabulka 50 g
hořký meloun (krájený - pro přípravu čaje - doplněk stravy), 1x50 g
PŮVOD, BALENÍ A SKLADOVÁNÍ
Česká republika; čokoláda je balena ve dvou obalech určených pro potraviny (18), čokoládu nevystavujte vyšším teplotám (19)
DOPORUČENÁ KONZUMACE A "TEAPAIRNIG"
neomezeno = dle chuti a potřeby (3); párování čokolády s čajem je jednoduché :-), čokoláda se velmi hodí k nálevu z hořkého melounu a v podstatě k jakémukoliv chuťové svébytnému pravému čaji (21), nepřeberně množství chuťových zážitků poskytuje snoubení čokolády s různými pokrmy a nápoji (15)
DOPORUČENÁ A ALTERNATIVNÍ PŘÍPRAVA ČAJE
doporučená příprava: jednu vrchovatou polévkovou lžíci byliny (cca 4 g) zalijte jedním litrem právě vroucí vody a luhujte alespoň 5 minut (i jakkoliv déle, resp. dle chuti); zalití opakujte vroucí vodou (dokud je nálev hořký); můžete použít i méně byliny (poloviční množství nebo jen několik plátků), méně vody a časy luhování přizpůsobit; bylinu lze ponechat v konvičce, tzn. neslévat, postupně nálev odlévat do hrnku nebo šálků a konvičku občas doplnit vroucí vodou; vyluhované plátky doporučuji sníst ("jen tak", okořeněné nebo vložit do salátu, smoothie, použít do polévky apod.)
počet nálevů: 1 až několik (podle způsobu přípravy a času luhování)
jiné způsoby přípravy praktikované a doporučované v Thajsku i jinde ve světě:
zajímavá je minimalistická příprava v jediném šálku a tradiční fajnový čínský způsob přípravy vícenálevových čajů zvaný Gong Fu Cha [kung-fu-čcha], kdy dva-tři plátky hořkého melounu vložíte do malé (cca 200 - 300 ml) vyhřáté konvičky s víčkem, zalijte vroucí vodou, luhujete 30-60 sekund a slijete do šálků stejného objemu jako množství nálevu v konvičce, celý postup opakujte několikrát, dokud je nálev hořký, dobu luhování si vysledujte podle vlastní chuti; bylinu můžete využit při přípravě koktejlů a smoothie, zalít jiným (právě připraveným) čajovým nálevem, zajímavá je příprava byliny jako ledový čaj a smíchání studeného nálevu s minerálkou; hořký meloun/okurku můžete smíchat s jiným suchým čajem a z vlastního originálního blednu připravovat neobvyklé nálevy
OJEDINĚLÁ KOMBINACE CHUTÍ A NEČEKANÁ DOCHUŤ
čokoláda svou specifickou silnou chutí dobře zahání chuť na sladké a s nálevem z hořkého melounu se snoubí neobvyklým způsobem; čokoláda je extra silná a jemná, s velmi dlouhou příjemnou dochutí jinou než čaj (!); společná konzumace čokolády a nálevu z hořkého melounu poskytuje ojedinělý chuťový zážitek s nečekanými dozvuky, které se těžko popisují = musíte to jednoduše zkusit (13)
VÍTE, ŽE:
- hořký meloun/okurka je zelenina, která se často konzumuje v tzv. "modrých zónách" (8), kterých je na světě jen pár a lidé se v nich dožívají vysokého věku
- hořký meloun patří mezi zeleninu (byliny), která umí likvidovat Helicobacter pylori (6) v trávicím traktu (v žaludku) a reguluje (snižuje) hladinu krevního cukru (7)
- hořký meloun působí (pozitivně) při postižení tzv. metabolickým syndromem (5)
- hořký meloun se - v místech kde neroste - používá jako bylinný čaj ve formě nakrájených usušených plátků (i ve formě drcené či prášku)
- příprava nápojů z hořkého melounu je snadná - používáme vroucí vodu, luhujeme dle chuti a zhotovíme opravdu hodně čaje (9)
- díky zamletí hořkého melounu obsahuje čokoláda i vlákninu
- správně vyrobená bílá čokoláda, jejímž základem jsou pouze tři suroviny = kakaové máslo, cukr a mléko, je obvykle mléčně sladká; čokoláda s hořkým melounem je však mléčně sladká a hořká zároveň - všechny chutě jsou propojeny v zajímavou, téměř návykovou kombinaci :-)
- hořký meloun je doplňkem stravy (12)
- variace hořkých a sladkých chutí, zaoblených mlékem a zesílených nefalšovaným kakaovým máslem je jako něžné pohlazení, které jen tak nepomine
- čokoláda se hodí k výrobě dezertů, pěn, jako poleva i k ozdobě (kupř. dortu cheesecake)
- teplé kaše (jáhlová, rýžová, pohanková...) ozdobené strouhanou čokoládou jsou doslova famózní (14)
- hořký meloun zamletý to čokolády má mimoevropskou bio certifikaci TH-BIO-152-THAILAND (16)
- v čokoládě je použita sušená třtinová šťáva, která je ryze přírodním nerafinovaným produktem a výborným zdrojem energie při vyčerpání a zátěži (17)
- čokoláda je vyrobena metodou "hand made" - tedy ručně, stejně tak je ručně balena do dvou obalů, poskytujících čokoládě dokonalou ochranu (18)
LEGENDA, ODKAZY A POZNÁMKY
(1) funkční potraviny - musí být skutečnými potravinami, nesmí mít tabletovou ani práškovou formu a jako běžné potraviny by se měly (poměrně často) konzumovat; funkční potravina musí obsahovat významně vyšší množství látek, které mají prokazatelný a prokázaný příznivý efekt na zdraví (zdroj: Fórum zdravé výživy)
(2) funkční potravina (zdroj: WikiSkripta)
(3) čokoláda patří mezi potraviny, lze jí tedy relativně konzumovat "bez omezení" (s ohledem na obsah byliny maximálně 8 tabulek denně)
(4) hořký meloun - samostatné webové stránky byliny - www.BitterMelonTea.cz
(5) metabolický syndrom (článek na webu CajovaSkolka.cz)
(6) bakterie Helicobacter pylori (článek na webu CajovaSkolka.cz)
(7) pozitivní ovlivňování hladiny cukru v krvi lze prezentovat = tvrzení patří mezi tzv. "povolená zdravotní tvrzení" legislativou EU - viz seznam "on hold":
"vztah momordiky ke zdraví" (přepis z tabulky): reguluje hladinu glukózy v krvi (tj. udržuje správnou hladinu krevního cukru (glukózy) v krvi)
(8) modré zóny (článek na webu CajovaSkolka.cz)
(9) příprava čaje z hořkého melounu (článek na webu CajovaSkolka.cz)
(10) každé balení je opatřeno etiketou v českém jazyce, s uvedením informací dle platných právních předpisů a s upozorněními, jež byly stanoveny procesem schvalování byliny k prodeji jako doplněk stravy - Státním zdravotní ústavem (SZÚ): UPOZORNĚNÍ: Není určeno dětem. Nevhodné pro těhotné a kojící ženy.; UPOZORNĚNÍ PRO DIABETIKY: Přípravek může snižovat hladinu cukr(adekvátními bylinnému čaji)
(11) v Asii není množství regulováno, čaj se pije jako jiné tekutiny, tj. bez omezení
(12) doplněk stravy - legislativní podklad pro uvedení na trh v ČR - schválení produktu Státním zdravotním ústavem k prodeji jako doplněk stravy (Č.j. 2316/2011 ze dne 21.10.2011)
(13) pokud čokoládu správně ochutnáte (viz článek) a nebude již nic jíst a pít, bude vám příjemná dochuť v ústech přetrvávat velmi dlouho; dochuť čili "aftertaste" je termín z čajového ranku a pro specifičnost čokolády s hořkým melounem se použití právě zde víc než hodí
(14) rozhodně nezapomeňte přidat plátky pomeranče a případně lehce osolit
(15) nebojte se experimentovat; zkuste čokoládu i s nápoji, které byste k ní zrovna nepili... (dobré pivo, whisky či káva); zajímavé jsou kombinace čokolády i s jinými pochutinami (ořechy, sušené ovoce...) ale i se sýry... :-); více o párování čokolády s čajem se dočtete v článku "Párování čaje s jídlem-01"
(16) USDA ORGANIC = "bio USA", Organic Thailand = certifikace organického zemědělství, TH-BIO-152-THAILAND = "thajské bio"
(17) hlavní složkou sušené třtinové šťávy je sacharóza (65 % hmotnosti v sušeném stavu), dále (v menší míře) obsahuje glukózu a fruktózu, mnoho vitamínu A, některé vitamíny skupiny B, vit. C, vit. D a vit. E; z minerálních látek jsou nejvíce obsaženy vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík, měď, zinek a mangan
(18) čokoláda je balena v obalech určených pro potraviny (uzavřený sáček z tatrafánové fólie) a vložena do třívrstvého sáčku se zipem, který čokoládu dokonale chrání proti světlu a vlhkosti; zipový sáček je uzavřen ne však zavařen - uvnitř zůstává čistý a můžete jej dále použít dle libosti; každé balení je opatřeno etiketou v českém jazyce, s uvedením informací dle platných právních předpisů a s upozorněními (adekvátními bylinnému čaji); v sáčku je vložena rozšiřující informace o čokoládě (jak správně skladovat čokoládu - viz článek)
(19) ideální teplota skladování čokolády je mezi 13 a 21 °C; vyšší teplota může vést k jejímu roztátí a nižší teploty podporují výsev tukového nebo cukrového výkvětu (oba stavy nejsou překážkou ke konzumaci čokolády)
(20) výživové údaje (nutriční hodnoty) ve 100 g čokolády: energie: 630kCal/2638kJ; tuky: 49 g; z toho nasycené mastné kyseliny: 30 g; sacharidy: 38 g;
z toho cukry: 38 g; bílkoviny: 9 g; sůl: 1,3 g
(21) v kombinaci s pravým čajem bílým, zeleným, žlutým, polozeleným, černým či tmavým - např. shu pchu-erem, což vyzkoušet doporučuji
xxx